Cupa Dacia la Arad: Raul Badiu a obţinut victoria după un parcurs remarcabil.

Share this:

Desfăşurat la finalul săptămânii trecute, Raliul Aradului a contat atât ca etapă în Campionatul Naţional de Raliuri Dunlop cât şi în Tour European Rally şi European Rally Trophy. Pentru Cupa Dacia, competiţie desfăşurată în cadrul CNRD, raliul arădean a reprezentat cea de-a treia etapă a sezonului şi primul test pe macadam din 2016. Pe un traseu afectat de ploi, Raul Badiu a pilotat magistral, adjudecandu-şi cea de-a doua victorie din acest an, în timp ce principalul său contracandidat, Norbert Maior, a abandonat. Pe podiumul cupei au mai urcat Bogdan Talaşman şi Andrei Mitre.

Raliul Aradului a beneficiat de prezenţa a 8 echipaje înscrise în Cupa Dacia, jumătate dintre acestea având piloţi debutanţi. După cum ne-au obişnuit în primele două etape, şi la Arad se prefigura un duel Badiu – Maior pentru victorie. Deşi ambii juniori sunt foarte talentaţi, experienţa superioară a lui Raul Badiu şi-a spus cuvântul. La volanul modelului Logan 1.6 şi avându-l în dreapta sa pe Gabriel Lazăr, Badiu a câştigat 4 din cele 5 probe speciale programate pentru prima zi de concurs. Norbert Maior, care a pilotat un Sandero 0.9 TCe şi a făcut echipă cu Alina Pop, a început raliul mai prudent, însă a ţinut aproape de Badiu, câştigând PS4 Frumuseni. Diferenţa de 16.9 secunde dintre cei doi de la finalul zilei şi condiţiile meteo arătau că totul se va juca în ziua finală.

Duelul la vârf s-a tranşat pe chiar prima proba a zilei secunde, atunci când Maior a abordat greşit un viraj, ieşind în decor. “Pentru noi, Raliul Aradului nu s-a terminat aşa cum ne doream. Din păcate, pe prima proba din ziua secundă am făcut o greşeală care a dus la o ieşire de pe drum şi astfel nu am mai putut continua cursa. Plecăm puţin supăraţi dar cu capul sus pentru că evoluţia din prima zi a fost mulţumitoare şi aveam un ritm în creştere.” a declarat Norbert, care a avut prezenţă de spirit să evite impactul cu un cap de pod, însă a sărit într-o vale de unde nu a mai putut reveni.

Deşi a început ziua finală pe primul loc atât în Cupa Dacia cât şi în clasa 9 şi la 2 Roţi Motrice, iar poziţia nu îi era ameninţată, Badiu nu a slăbit deloc ritmul, având un parcurs excepţional. Pilotul sibian a câştigat toate cele 6 speciale ale zilei secunde în cadrul Cupei Dacia şi la clasa 9, reuşind chiar să încheie PS6 şi PS7 cu cel de-al şaselea, respectiv al şaptelea rezultat în clasamentul absolut. “Marţi am declarat forfait pentru Raliul Aradului iar după ce am făcut acest anunţ, câţiva oameni s-au sesizat şi nu m-au lăsat să rămân acasă la prima etapă de macadam. Aşadar, cu un efort de ultim moment, am reuşit totuşi să plecăm spre Arad.” ne-a declarat juniorul Sibiu Racing Team. “Ajunşi la recunoaşteri, am tratat pregătirile cu maximă seriozitate, ca de ficare dată, ştiind că numai cu determinare maximă putem obţine rezultatele pe care ni le dorim. Am dat totul încă de pe primul viraj din dorinţa de a câştiga Cupa Dacia şi clasa 9, şi recunosc că după o privire pe lista de înscrieri vizam şi un podium la 2 Roţi Motrice. Vremea ploioasă, traseul inundat de apă şi noroiul din abundenţă au reprezentat un challenge pentru mine şi Gabi, dar şi o oportunitate bună de a urca în clasamente, întrucât îmi plac foarte mult astfel de condiţii. Am reuşit să parcurgem raliul fără greşeli mari, cu un ritm susţinut pe întreg parcursul său, dar în acelaşi timp lipsit de emoţii şi peripeţii. Suntem foarte fericiţi pentru toate cele 6 podiumuri unde am reuşit să aducem Loganul, partenerii noştri şi ai cupei pe cea mai înalta treaptă” a încheiat Raul Badiu, câştigător la Arad în Cupa Dacia, clasa 9, 2RM, Juniori, ERT3 şi ERT Juniori. Fiind cel mai rapid pilot Dacia şi pe power stage, sibianul s-a distanţat la 30 de puncte în fruntea clasamentului cupei.

Echipajul Bogdan Talăşman / Andrei Mitrasca a venit la Arad cu scopul de a obţine un rezultat care să le permită ascensiunea în clasamentul cupei. Prin ocuparea locului secund, cei doi au urcat până pe cea de-a treia poziţie în clasamentul general, aflându-se în acest moment la doar 3 puncte în urma lui Norbert Maior şi Alina Pop. “Aradul este o etapă care ne place foarte mult, chiar dacă anul trecut o trecere prin apă ne-a privat de un rezultat bun. Anul acesta am venit hotărâţi să mergem tare dar fără riscuri inutile, fiind conştienţi de faptul că Raul şi Norbert sunt foarte rapizi. Am avut o primă zi foarte bună, pe probe care ne plac foarte mult. A doua zi, date fiind condiţiile atmosferice şi a poziţiei pe care ne aflam am preferat să reducem ritmul şi să păstrăm rezultatul. A fost un raliu foarte greu, cu o aderenţa care se schimba de la un viraj la altul şi cu foarte multe capcane. Trebuie felicitaţi toţi colegii de la cupă care au terminat acest raliu dificil, dar în special Raul Badiu, care a dat încă o dată o lecţie de pilotaj şi sper să poată merge mai departe, indiferent cu ce maşină.” a declarat Bogdan Talăşman la finalul întrecerii.

Podiumul Cupei Dacia a fost completat de Andrei Mitre / Bogdan Iancu, cei doi fiind urmaţi în clasament de trei echipaje debutante. Radu Luca şi Mihai Stanciu au reuşit să câştige categoria debutanţilor din Cupa Dacia în urma unei răsturnări de situaţii petrecute pe penultima proba specială. Atunci, echipajul lider Dan Zaharia / Alin Popa a avut ghinion, pierzând peste 20 de minute şi orice şansă la victorie. Ei s-au clasat în final pe locul 3 în categoria debutanţilor cupei, în urma echipajului Andrei Gîrtofan / Doru Vraja. Daniel Rusciuga, secondat de Mihăiţă Lăzărescu, a condus pentru o singură proba clasamentul debutanţilor, înainte de a rămâne suspendaţi pe marginea traseului PS6 şi a abandona. Prin aceste rezultate, Luca l-a devansat cu 9 puncte pe Rusciuga în “generalul debutanţilor”.

Ar fi de remarcat şi faptul că materialele de concurs au făcut faţă cu brio unuia dintre cele mai dificile raliuri ale ultimelor sezoane, neînregistrându-se niciun abandon tehnic în Cupa Dacia ci doar două abandonuri cauzate de ieşiri în decor. Un rol determinant în obţinerea acestor performanţe l-au avut anvelopele Michelin TL80, ce au avut un comportament excelent pe suprafața dificilă de concurs. Pentru a patra etapă a campionatului, echipajele Cupei Dacia se vor deplasa la Tulcea. Danube Delta Rally este programat să se desfăşoare în perioada 9-11 iunie 2016.

În 2016 Cupa DACIA are ca partener VIAROM iar parteneri tehnici sunt MICHELIN, ORECA, PILOT, MIVAL CLASS, TCM TURBO si SIXT.

Clasament Cupa DACIA la Raliul Aradului:

  1. R. Badiu / G. Lazăr
  2. B. Talăşman / A. Mitraşcă
  3. A. Mitre / B. Iancu
  4. R. Luca / M. Stanciu (Locul I debutanţi)
  5. A. Gîrtofan / D. Vraja (Locul II debutanţi)
  6. D. Zaharia / A. Popa (Locul III debutanţi)

Abandonuri: N. Maior / A. Pop; D. Rusciuga / M. Lăzărescu

Clasament general Cupa DACIA 2016 după primele 3 etape:

  1. R. Badiu / G. Lazăr 88p
  2. N. Maior / A. Pop 58p
  3. B. Talăşman / A. Mitraşcă 55p
  4. D. Rusciuga / M. Lăzărescu 36p (Locul II debutanţi)
  5. A. Mitre / B. Iancu 35p
  6. R. Luca / M. Stanciu 35p (Locul I debutanţi)
  7. A. Gîrtofan / D. Vraja 35p (Locul III debutanţi)
  8. D. Zaharia / A. Popa 22p
  9. V. Ivan / D. Gheorghe 16p
  10. C. Oprea / D. Haţegan 14p
  11. J. Tatu / E. Rotaru 12p
  12. I. Mihuț / R. Magdaș 4p

* Se acorda 4p bonus pentru participare

Facebook Comments