Harghita pregătește surprize în clasamentul final al Cupei Dacia 2016

Share this:

Cea de-a opta și ultima etapă a Cupei Dacia 2016 și a Campionatului Național de Raliuri se va desfășura în perioada 7-8 octombrie 2016 la Odorheiul Secuiesc, acolo unde Raliul Perla Harghitei revine, după mai mulți ani de evoluție pe macadam, la un traseu 100% pe asfalt. 

Noua structură a Raliului Harghitei cuprinde 12 probe speciale ce însumează 121,76 km, dintre care 6 probe distincte.

Recunoașterile încep de miercuri (5 octombrie), urmând ca joi seara (6 octombrie), începând cu ora 20:00, să aibă loc startul festiv al raliului, chiar în centrul orașului Odorheiul Secuiesc, în Piața Marton Aron, ocazie cu care spectatorii pot vedea toate echipajele înscrise în competiție. Vineri dimineața (7 octombrie) va avea loc shakedown-ul, după care concurenții vor lua startul pe prima secțiune din concurs. Astfel se va parcurge prima dată bucla Văleni – Sânpaul – Lueta, de 26 km, urmând ca ziua să se încheie cu Superspeciala Arpad Dietrich din centrul orașului.

Ziua a doua a raliului, sâmbătă (8 octombrie), va începe în forță cu PS5 Bucin care are 28,84 km, urmată de PS6 Liban de 12 km. Ultimele două secțiuni ale raliului reprezintă reluarea buclei din prima zi, mai exact încă două treceri pe probele Văleni – Sânpaul – Lueta. PS12 Lueta 3 reprezintă și proba Power Stage, pentru care cele mai rapide 3 echipaje primesc puncte suplimentare.

În ceea ce privește clasamentul Cupei Dacia, Raliul Harghitei poate pregăti surprize. Titlul de campion al Cupei Dacia 2016 îi este asigurat lui Raul Badiu, în condițiile în care este suficient ca acesta să ia startul la Raliul Harghitei, acumulând astfel cele 12 puncte bonus pentru start, pentru a-și asigura o departajare suficient de mare în fruntea clasamentului.

Restul podiumului clasamentului general de final de an rămâne obiectivul luptei dintre următoarele 3 echipaje. Momentan aflat pe locul 2, poziția lui Bogdan Talașman este incertă, fiind, cu 127 de puncte, la doar 4 puncte în fața lui Norbert Maior, avantajat de noul Dacia Sandero 0.9 Tce. Andrei Mitre ocupă locul 4 în clasamentul general dinaintea ultimei etape, însă cu 108 puncte are șansa unui un loc pe podium în cazul unei răsturnări de situație.

Lupta la vârf va fi spectaculoasă și ca urmare a prezenței lui Viorel Ivan și Ioan Mihuț, care vor participa fără miză în clasamentul final, însă țintind spre un rezultat cât mai bun. Totodată, o posibilă clasare a acestora în primii trei la Raliul Harghitei poate fi decisivă în lupta pentru podiumul final, descrisă anterior.

În ceea ce privește clasamentul debutanților Cupei Dacia 2016, mai multe rezultate sunt posibile, favoritul pentru titlu fiind ieșeanul Dan Zaharia. Legea cursei lasă însă cale liberă neprevăzutului: cu absența anunțată a lui Radu Luca, aflat momentan pe locul 2 în clasament, locurile 2 și 3 sunt acum disputate și de Daniel Rusciuga și tânărul Andrei Gîrtofan. Cu 109 puncte reținute după regula n-1, fiul multiplului campion național Dan Gîrtofan își va asigura un loc pe podiumul final al debutanților Cupei Dacia 2016 dacă va reuși să ajungă cu bine la finalul ultimei etape din acest sezon.

Mihnea Mureșan, cel mai recent înscris debutant al cupei, va lua și el startul la Harghita, anunțându-se cu o evoluție performantă.

În 2016 Cupa DACIA are ca partener VIAROM iar parteneri tehnici sunt MICHELIN, ORECA, PILOT, MIVAL CLASS, TCM TURBO si SIXT.

Clasament general Cupa DACIA 2016 înaintea ultimei etape:

  1. R. Badiu / G. Lazăr 183p
  2. B. Talaşman / A. Mitraşcă 127p
  3. N. Maior / A. Pop 123p
  4. A. Mitre / B. Iancu 108p
  5. D. Zaharia / S. Itu 93p (Locul I debutanţi)
  6. R. Luca / M. Stanciu 78p (Locul II debutanţi)
  7. D. Rusciuga / M. Lăzărescu 76p (Locul III debutanţi)
  8. A. Gîrtofan / D. Vraja 71p
  9. I. Mihuţ / R. Gurămultă 16p
  10. V. Ivan / D. Gheorghe 15p
  11. C. Oprea / D. Haţegan 14p
  12. J. Tatu / E. Rotaru 12p
  13. F. Petrișor / R. Gurămultă 4p
  14. M. Mureșan / A. Hicea 4p

*Toate echipajele care iau startul primesc 4 puncte bonus

Facebook Comments