Cupa DACIA e gata de Raliul Moldovei, unde aduce la start un sfert din totalul participanților la raliu

Share this:

Luna iunie marchează mijlocul Campionatului Național de Raliuri din România, piloții și copiloții pregătindu-se pentru încă o etapă de macadam. De data aceasta 12 echipaje Cupa DACIA se vor îndrepta spre Est, către Bacău, unde pe 14-16 iunie are loc Raliul Moldovei – din nou un sfert din lista de înscrieri din campionat.

Juniorii Andrei Mitre/Horațiu Baltador și Mihnea Mureșan/Marcus Andreiu sunt de așteptat să se “dueleze” pentru vârful clasamentului la volanul modelului Sandero, urmați îndeaproape de Popa/Colceriu și debutanții Gheorghiu/Radu, care au avut o evoluție surprinzătoare etapele anterioare la bordul Loganurilor. Victoria de la Arad l-a propulsat pe tânărul Mureșan 6 poziții în clasament, sărind de pe 10 pe locul 6 înainte de startul de la Bacău, în clasamentul general provizoriu. Amintind faptul că la finalul anului se va aplica regula n-1 (se scade etapa cu cele mai puține puncte, un abandon sau o neparticipare), Mureșan încă are șanse matematice să repete experiența de anul trecut – locul 1 Cupa DACIA. Totuși, un pronostic este încă prematur, toți ocupanții primelor 4 locuri având un ritm constant ridicat. Rămâne de văzut cum vor compensa piloții de pe Logan diferențele față de noul Sandero 0.9 TCe.

Singurele prezențe feminine din campionat care evoluează la volanul mașinilor de curse aleargă românește cu Sandero și vor fi prezente și la această etapă: Cristiana Oprea revine la formatul echipajului 100% feminin, alături de Ioana Stan, cu care își propune să mențină locul 5 în clasamentul general provizoriu Cupa DACIA; Ramona Rusu alături de Sorin Crișan își vor continua sezonul de debut în raliuri, sperând la încă o clasare pe podiumul debutanților competiției.

Din categoria Gentleman Drivers ne bucurăm să îi regăsim și acum pe lista de start pe Ovidiu Costea/Robert Maior și pe Radu Luca, care anul acesta formează un echipaj inedit alături de fiul său, Artur. Cele două echipaje vor participa cu Dacia Logan.

Cu experiența acumulată în urmă cu 3 săptămâni la Arad, cei 6 debutanți sunt de așteptat să crească ritmul, continuând procesul de învățare a tehnicilor de pilotaj pe macadam, această suprafață extrem de spectaculoasă și din ce în ce mai rară în competițiile românești. Cum era de așteptat, pe măsură ce se desfășoară etapele din calendar se conturează și anumite preferințe în ceea ce privește suprafața de concurs: Cristian Melczer/Ervin Sipos și Dan Albuț/Cristian Bala sunt două dintre echipajele care s-au remarcat cu un ritm foarte bun pe macadamul de la Arad, ocupând primele 2 trepte ale podiumului debutanților.

Așadar, cu siguranță urmează un weekend palpitant, cu probe frumoase, mai scurte ca în etapele anterioare însă cu câteva capcane pentru piloți, care mai mult ca sigur că vor aduce și câteva surprize în clasamente. 

Startul festiv al etapei moldave se va desfășura, ca de obicei, în Piața Tricolorului din Bacău, joi 14 iunie începând cu ora 19:30. Fanii motorsportului sunt așteptați în număr cât mai mare pentru fotografii, autografe și discuții cu piloții și copiloții care vor lua startul pe probele de macadam din weekend. 

Anul acesta, Raliul Moldovei aduce câteva schimbări în configurația traseului față de ediția din 2017. Prima zi de concurs, vineri 15 iunie, va păstra concurenții în apropierea Bacăului – aceștia vor parcuge 3 bucle formate din probele Hemeiuș, Trebeș (mai lungă cu 5km față de anul trecut) și nou introdusa Valea Budului (10,68km, se va parcurge doar primele două bucle). În traseul competiției revine și orașul Onești, gazda superspecialei care încheie prima zi de concurs. Spectatorii pot asista de-a lungul zilei la pregătirea mașinilor de raliu în parcul de service din Centru de Afaceri și Expoziții.

A doua zi de concurs, sâmbătă 16 iunie, mută acțiunea pe probele deja faimoase din apropierea orașului Moinești. Se vor parcurge 3 bucle formate din probele Runcu (doar primele două treceri) – Moinești – Vermești, aceasta din urmă fiind și power stage-ul etapei. Festivitatea de premiere va avea loc începând cu ora 20:00 în Parcul Băi din Moinești.

În 2018 Cupa DACIA este susținută de RCI Leasing, Viarom și Mival Class reparator Renault. Partenerii tehnici care mențin buna desfășurare a competiției monomarcă sunt Oreca – principalul furnizor al kit-ului Sandero, Pilot – producător de accesorii auto, Hankook – anvelope de competiții. Partener media este Radio România Actualități, care va relata evoluția echipajelor de-a lungul sezonului, iar după fiecare raliu piloți și copiloți care aleargă românește își vor împărtăși direct din studio experiențele din mașinile de curse.

Mai multe informații despre evoluția echipajelor și noutățile competiției monomarcă puteți găsi pe site-ul www.cupadacia.ro, pe pagina facebook Cupa Dacia și pe contul de instagram @cupadacia.

Lista echipajelor înscrise la Raliul Moldovei și clasamentul general Cupa DACIA 2018 înainte de a patra etapă:

  1. A. Mitre/H. Baltador 84p
  2. D. Popa/S. Colceriu 74p
  3. B. Gheorghiu/R. Radu 53p
  4. M. Mureșan/M. Andreoiu 42p
  5. C. Oprea/D. Hațegan 40p
  6. E. Caragui/R. Fus 39p
  7. R. Rusu/S. Crișan 33p
  8. D. Albuț/C. Bala 29p
  9. O. Costea/R. Maior 28p
  10. S. Procopiu/ M. Stanciu 24p (nu participă la Raliul Moldovei)
  11. C. Melczer/E. Sipos 22p
  12. A. Păun/M. Lăzărescu 10p
  13. R. Luca/A. Luca 8p
  14. D. Zaharia/D. Plugaru 4p (nu participă la Raliul Moldovei)

*Se acordă 4p bonus pentru participare

Foto de RallyZoom.ro

Facebook Comments