Vacanța în Cupa DACIA se termină la Raliul Iașului

Share this:

Vacanța de vară se termină acolo unde începe macadamul de la Raliul Iașului, a șasea etapă a Campionatului Național de Raliuri, care se va disputa la finalul acestei săptămâni. La startul Cupei DACIA 2019 se vor alinia 11 echipaje. Patru sunt nou-veniți în acest sezon, în timp ce toate cele 6 echipaje din topul clasamentelor general și debutanți vor fi prezente pentru a duce o luptă aprigă cu punctele necesare pentru finalul celei de-a 13-a ediție a competiției monomarcă.

Raliul Iașului marchează deja tradiționala “întoarcere la munca” de pe probele speciale. Echipajele au avut timp câteva săptămâni să se odihnească, să pună la punct materialul de concurs și să își refacă bugetele pentru a doua parte a sezonului, cea care va decide în totalitate în acest an clasamentele de la finalul sezonului.

Echipajele din top 3 general Cupa DACIA 2019, B. Gheorghiu/A. Pintilii, C. Sugar/V. Colceriu și A. Mitre/R. Maior, se află într-o marjă de 8 puncte și toți au marcat deja câte 2 abandonuri, astfel că este esențial să ajungă la finish-ul Raliului Iașului pentru a-și păstra un loc pe podiumul final. Cu siguranță lupta va fi interesantă, macadamul fiind suprafața preferată a timișoreanului Cristi Sugar, care îl va înfrunta însă pe localnicul Bogdan Gheorghiu, un alt pilot extrem de rapid, câștigătorului locului I debutanți Cupa DACIA 2018. Dragoș Popa, deși este departe de punctele celor din frunte, promite și el o evoluție curajoasă la Iași, iar Andrei Mitre va trebui să confirme potențialul demonstrat până acum.

“Obiectivele pentru Iași și restul etapelor rămase rămân cele de a învăța cât mai multe, de a rămâne pe drum și de a cumula puncte alături de echipă, astfel încât să trecem din nou în fruntea clasamentului general al Cupei Dacia, dar nu în ultimul rând să ne simțim bine în mașină și pe macadamul moldovenesc! Aștept cu nerăbdare să parcurgem toate probele de macadam. Chiar dacă anul acesta macadamul nu a fost de loc iertător cu noi, sunt sigur că a doua jumătate de sezon va fi una bună pentru noi.” ne-a spus Cristi Sugar.

Și la debutanți situația este interesantă, chiar dacă diferența de puncte dintre cele 3 echipaje este mai mare. Luând în calcul regula n-2 care se va aplica în clasamentele de final de sezon, Horea Balea/Mihai Luncan conduc cu un avans de 8 puncte în fața echipajului Vlad Răducanu/Laurențiu Mandu, în timp ce Artur Luca/Mihai Căpeț sunt la egalitate pentru ultima treaptă a podiumului cu Florian Popescu/Alexandru Gheondea, care însă nu vor lua startul la Iași. Dacă primele 2 echipaje menționate au avut un ritm competitiv și în clasamentul general, juniorul Artur Luca a compensat prin constanță, un ingredient esențial care l-a ajutat să crească ritmul de la o etapă la alta și să promită un parcurs consecvent pe termen lung.

Totuși, surpriza acestui raliu sunt cele 4 echipaje care iau startul pentru prima dată în acest sezon, alergând românește în Cupa DACIA. Ioan Mihuț, un pilot din “liga veche” a Cupei, revine la bordul unui Sandero cu gânduri ambițioase – repetarea clasării pe podium din 2012, ultima sa participare la Iași. Cu Dacia Logan vor participa, la fel ca anul trecut, Silviu Dumitrescu, campion CNVC, dar și Paul Pîrvan, copilotat de Dan Mândruț. 

Așa cum promite sloganul, Cupa DACIA este cea mai bună cale pentru “Start în motorsport”. Așadar ne bucurăm să îl primim în familia celor care aleargă românește pe cel mai tânăr pilot de la Raliul Iașului: este vorba de Andrei Gheorghiu, fiul pilotului Bogdan Gheorghiu, care a ales să debuteze de la 16 ani în Campionatul Național de Raliuri, cu o Dacia Logan, secondat de Andrei Brezoski. Andrei a absolvit cursul de pilotaj cu George Grigorescu, fondatorul și organizatorul Cupei DACIA, și este nerăbdător să ia startul la raliul de casă.

Raliul Iașului va începe joi, 5 septembrie, cu sesiunea de teste de la Bârnova, care va avea loc între 14:45-18:45. Fanii sunt așteptați începând cu ora 20:30 pe pietonala Ștefan cel Mare din Iași la o sesiune de autografe cu toate echipajele participante, care apoi vor defila în fața spectatorilor la startul festiv.

Prima zi de concurs începe vineri dimineața, 6 septembrie, când mașinile de concurs vor pleca începând cu ora 11:00 din parcul de service amenajat ca de obicei în Piața Palatului din Iași. Concurenții au de parcurs 2 bucle Cioca-Boca (14.85km) – Mădârjac (24km), urmând să încheie seara cu superspeciala-spectacol de la Râpa Galbenă.

A doua zi de concurs, sâmbătă, 7 septembrie, echipajele au de parcurs succesiunea Păun (6.4km) – Dobrovăț (6.25km) – Cioca-Boca (14.85km), urmată de un service de 30 de minute. Ultimele 2 probe sunt tot Păun și power stage-ul Dobrovăț, aceasta din urmă fiind recunoscută pentru cele 2 săritori spectaculoase, care atrag în fiecare an spectatorii, fiind unice în campionatul național de raliuri. Cele mai rapide echipaje vor fi premiate sâmbătă seara începând cu ora 19:00 pe podiumul amenajat în fața Primăriei Iași. 

Cupa DACIA 2019 are ca partener principal ROMGAZ, iar parteneri sunt Dacia Finance – servicii de leasing, YATO – marcă de scule și echipamente de lucru mecanice și pneumatice, BOSCH Service – producător piese auto. Parteneri tehnici sunt ORECA – marcă de produse echipamente protecție sport auto și PILOT – marcă de produse auto. Pentru al doilea sezon consecutiv, furnizorul anvelopelor de competiție pentru Cupa DACIA este Hankook prin Bucur Tuning. Partener media este Radio România Actualități, care după fiecare raliu le oferă ocazia piloților și copiloților care aleargă românește să își împărtășească direct din studio experiențele din mașina de curse, în cadrul emisiunii Prietenii de la Zece.

Mai multe informații despre evoluția echipajelor și noutățile competiției monomarcă puteți găsi pe site-ul www.cupadacia.ro, pe pagina facebook Cupa Dacia și pe contul de instagram @cupadacia.

Clasamentul general Cupei DACIA 2019 înainte de a șasea etapă, Raliul Iașului:

  1. B. Gheorghiu/A. Pintilii 89p
  2. C. Sugar/V. Colceriu 86p
  3. A. Mitre/R. Maior 81p
  4. D. Albuț/C. Bala 78p
  5. H. Balea/M. Luncan 61p
  6. S. Procopiu/ M. Stanciu 59p
  7. V. Răducanu/L. Mandu 51p
  8. C. Oprea/D. Hațegan 50p
  9. D. Popa/S. Colceriu 49p
  10. A. Luca/M. Căpeț 46p
  11. F. Popescu/A. Gheondea 44p
  12. D. Mândruț/P.Pîrvan 16p
  13. R. Benea/A. Hicea 14p
  14. R. Luca/C. Oprea 12p
  15. D. Rusciuga/C. Vârban 4p

*Se acordă 4p bonus pentru participare

Foto de RallyZoom.ro

Facebook Comments