Miză mare, 16 echipaje și probe noi la ultima etapă a Cupei DACIA 2017, Raliul Sibiului

Share this:

Raliul Sibiului va avea loc la sfârșitul săptămânii viitoare și marchează finalul celei de-a 11-a ediții a Cupei DACIA. Cu un nou format, pe asfalt, ultima etapă a acestui sezon va alinia la start nu mai puțin de 16 echipaje care vor alerga românește în cadrul cupei monomarcă, dintre care 2 echipaje nou venite, un record pentru 2017. Miza celor două zile de concurs este foarte mare și garantează un spectacol desăvârșit pe probele speciale, unde primii 4 clasați la general se vor lupta pentru locurile de pe podiumul de final de an, principalul pretendent pentru titlul Cupei DACIA 2017 fiind brașoveanul de doar 19 ani Norbert Maior.

Absența tinerilor ieșeni Zaharia/Plugaru înseamnă că locul 3 al podiumului general Cupa DACIA 2017 va fi ținta unui duel clasic al Cupei DACIA, acela dintre V. Ivan/D. Gheorghe și B. Talașman/C. Stoicanea, ambele echipaje urmând să evolueze pe Logan. Cei din urmă au de recuperat 6 puncte față de rivalii lor, lucru relativ greu în condițiile în care este prima etapă a lui Bogdan cu noul copilot, dar nu imposibil.

“Obiectivul nostru e ca la final de sezon să reușim clasarea pe locul 3 la Cupa DACIA, care la aceasta dată este cel mai disputat loc. Nu avem o anume tactică decât cea de a merge tare.” ne-a spus pilotul Viorel Ivan.

“Sibiul încheie pentru mine un sezon nu tocmai reușit, în care am schimbat trei mașini și patru copiloți, cu o etapă la care am lipsit și cu o ieșire în decor, așa că voi aborda acest raliu fără presiune, cu gândul doar la un parcurs bun, mai ales că va fi ultima etapă la volanul Daciei Logan. Voi avea alături un copilot debutant în CNRD, dar cu multa experiență în lumea curselor, în persoana lui Cristi Stoicanea.” a declarat Bogdan Talașman.

Desigur, momentele de suspans maxim vor veni chiar din vârful clasamentului, unde debutantul Mihnea Mureșan își va apăra poziția de lider în fața lui Norbert Maior, fiind despărțiți de un singur punct.

“Raliul Sibiului reprezintă cea mai importantă etapă a sezonului pentru noi. Ca de obicei, o să încercăm să dăm totul pe probe pentru a ne îndeplini obiectivul. Avem o șansă bună să obținem titlul Cupei DACIA aici, chiar dacă sunt sigur că nu va fi ușor. Vom rămâne concentrați pe tot parcursul cursei și sper ca la final să fim fericiți cu rezultatul pe care l-am obținut.” ne-a spus Norbert Maior.

Evoluția clujeanului Mihnea Mureșan a fost cu siguranță una spectaculoasă anul acesta, el asigurându-și încă de acum 2 etape titlul de campion al clasamentului debutanților Cupei DACIA 2017. Performanțele sale cu noul Sandero îi oferă șansa la Sibiu să devină primul debutant din istoria Cupei care și-ar putea adjudeca și titlul de campion al clasamentului general Cupa DACIA de la finalul anului.

“Chiar dacă titlul deja asigurat la Debutanți a mai redus presiunea pentru ultimele două etape, nu putem ascunde faptul că ne-am dori să fim primii debutanți care își adjudeca titlul de Campioni ai Cupei Dacia. La Iași am fost ușor prea încrezator în mine și în capacitățile mașinii. O mică eroare de estimare ne-a pus în situația de a ne afla în derapaj pe ieșirea din viraj, între două capete de pod pe unde mașina de abia încăpea drept. Însă datorită regulii N-1, abandonul din prima zi nu a avut repercursiuni majore asupra clasamentului general. Astfel vom merge la Sibiu cu o motivație suplimentară, vom aborda raliul cu multă seriozitate, încercând să găsim un ritm cel puțin la fel de bun ca și cel de la Harghita, fără a ne gândi prea mult la rezultat și eventuale scenarii.” a declarat pilotul Mihnea Mureșan.

Situația în clasamentul debutanților la final de an este 90% hotărâtă, cu Alexandru Gheorghe pe locul II (137p), unde cu greu mai poate fi ajuns. După aplicarea regulii N-1, Dragoș Popa ocupă ultima treaptă a podiumului, cu 115 puncte, devansându-l pe Cristi Timisică cu 10 puncte, în urma abandonului acestuia la Iași.

“Analizând la rece tot ceea ce s-a întâmplat în 2017, cred că trebuie să fim foarte fericiți că încă suntem în lupta pentru podiumul debutanților, după 3 raliuri (Cluj, Arad, Iași) în care evoluția noastră a fost încetinită sau stopată de diferite probleme tehnice sau ghinioane. La Sibiu vom încerca să mergem cât de tare putem pentru a rămâne pe locul 3 la debutanți Cupa DACIA și FRAS, vom vedea dacă și reușim. Oricum se anunță o luptă interesantă, tot ceea ce îmi doresc este un raliu fără incidente și, dacă se poate, fără ploaie!” ne-a mărturisit Dragoș Popa.

“Având în vedere cum am terminat etapele de la Harghita și Iași, nu avem un obiectiv pentru etapa de la Sibiu. Cât despre abordare, am ajuns într-o situație în care eu mă simt foarte bine – aceea de a nu mai avea nimic de pierdut.” a spus Cristi Timisică.

Cupa DACIA a reușit să demonstreze că sintagma “Start în motorsport. Aleargă românește!” reprezintă esența unei strategii concrete și eficiente, care a reușit și anul acesta să facă din cupa monomarcă principalul promotor al automobilismului autohton către tinerii care și-au dorit să facă primii pași în acest sport. Celor 8 debutanți din acest sezon li se alătură la Sibiu încă 2 echipaje noi, Emilian Ciocănel/Dănuț Sanda și Andrei Georgescu/Miță Lăzărescu, lucru de bun augur pentru pregătirile următorului sezon.

Cele 16 echipaje care vor participa la ultima etapă a Cupei DACIA 2017 sunt:

  1. Norbert Maior/Dorin Pulpea – Dacia Sandero
  2. Mihnea Mureșan/Andrei Hicea – Dacia Sandero
  3. Viorel Ivan/Dumitru Gheorghe – Dacia Logan
  4. Bogdan Talașman/Cristi Stoicanea – Dacia Logan
  5. Andrei Mitre/Bogdan Iancu – Dacia Sandero
  6. Vlad Miculici/Alina Pop – Dacia Sandero
  7. Bogdan Năstase/Delia Năstase – Dacia Sandero
  8. Patricia Grigorescu/Florin Dorca – Dacia Logan
  9. Alexandru Gheorghe/Ciprian Solomon – Dacia Sandero
  10. Dragoș Popa/Sorin Colceriu – Dacia Logan
  11. Cristian Timisică/Mihai Căpeț – Dacia Logan
  12. Cristiana Oprea/Ioana Stan – Dacia Sandero
  13. Ovidiu Costea/Robert Maior – Dacia Logan
  14. Rareș Drancă/Eugen Talpalariu – Dacia Logan
  15. Emilian Ciocănel/Dănuț Sanda – Dacia Logan
  16. Andrei Georgescu/Miță Lăzărescu – Dacia Sandero

Raliul Sibiului se va desfășura pe 6-7 octombrie, în două zile de concurs, și are o configurație nouă față de ediția anterioară, incluzând o parte din fostul traseu al Raliului Dunării. Organizatorii au pregătit astfel o campanie inedită de promovare a patrimoniului cultural prin automobilism și invită deopotrivă spectatorii și sportivii la descoperirea monumentelor istorice din zonă: Castelul Tobias, Biserica Lutherană de la Răvășel, Mocănița de la Cărnățel, Cetatea de la Cârța sau Biserica Fortificată de la Chirpăr. Localnicii vor fi și ei angrenați în acest proiect și zeci de copii, îmbrăcați în costume populare, vor întâmpina și îndruma participanții spre vizitarea acestor monumente.

Parcul de service va fi amplasat în Piața Mare, unde spectatorii sibieni sunt invitați încă de joi, 5 octombrie, de la ora 20:00, pentru a cunoaște echipajele în cadrul sesiunii de autografe care precedă startul festiv. Prima zi de concurs cuprinde 3 probe: nou-introdusa Nucet, apoi clasica trecere dublă pe Păltiniș, cu coborârea pe noapte. A doua zi de concurs cuprinde 2 bucle a câte 5 probe relativ scurte, dar tehnice: Boarta – Răvășel – Nucet – Nou Român – Chirpăr, aceasta din urmă fiind și power stage-ul raliului. Evenimentul se va încheia cu superspeciala din centrul Sibiului, care va oferi șansa unui număr cât mai mare de fani să urmărească evoluția mașinilor de curse.

În 2017 Cupa DACIA are ca partener principal Unior Tepid, leader pe piața sculelor industriale de mână, și este susținută și de RCI Leasing, Viarom și Mival Class. Partenerii tehnici care mențin buna desfășurare a competiției monomarcă sunt Michelin – cea mai performantă alegere de anvelope, Oreca – principalul furnizor al kit-ului Sandero, Pilot – producător de accesorii auto.

Pentru mai multe detalii despre Cupa DACIA puteți vizita site-ul www.cupadacia.ro și pagina facebook Cupa Dacia.

Conform regulamentului sportiv al Cupei DACIA 2017, ultima etapă va aduce 12 puncte bonus tuturor echipajelor care iau startul. Clasamentul general Cupa DACIA 2017 înainte de ultima etapă:

  1. Mureșan / A. Hicea 141.7p
  2. Maior / D. Pulpea 140p
  3. Ivan / D. Gheorghe 89p
  4. Talașman / D. Voinea 83p
  5. Zaharia / D. Plugaru 81p
  6. Gheorghe / C. Solomon 70p
  7. Popa / S. Colceriu 66.8p
  8. Timisică / M. Căpeț 55p
  9. Năstase/ D. Năstase 51p
  10. Costea / R. Maior 43p
  11. Miculici / M. Andreoiu 41.9p
  12. Oprea / I. Stan 40.9p
  13. Luca / M. Stanciu 24p
  14. Mitre / B. Iancu 22.8p
  15. Mihuț/ R. Gurămultă 12p
  16. Drancă/ E. Talpalariu 8p
  17. Ionetecu/ D. Ghigolea 6p
  18. Grigorescu/ F. Maior 4.9p

Imagini de RallyZoom.ro și ABimages.ro

 

Facebook Comments