C. Oprea/ D. Hațegan, primul echipaj feminin românesc din ultimii 50 de ani la un raliu în afara țării

Share this:

Lumea raliurilor este una spectaculoasă, plină de satisfacții și eforturi pe măsură, însă este deseori asociată universului masculin. Totuși, la doar un an și jumătate de la debutul în Campionatul Național de Raliuri, pilotul Cupei DACIA Cristiana Oprea demonstrează că stereotipurile în sport sunt create doar pentru a fi depășite.

Echipajul Cristiana Oprea și Diana Hațegan deschide un nou capitol în motorsportul românesc contemporan, prin participarea lor la etapa europeană Sliven Rally, care va avea loc pe 27-29 iulie în Bulgaria. Ele vor alerga românește pe probele speciale cu modelul Dacia Sandero 0.9 TCe în configurație de Cupa DACIA, un produs 100% românesc dezvoltat și omologat de Mach 1 Sport, a cărui evoluție va putea fi astfel urmărită în premieră și în afara României. 

Cele două tinere vor păși pe drumul deschis la sfârșitul anilor ’60 de către Simina Mezincescu, care a concurat la Tour d’Europe. De atunci, s-au mai remarcat și alte prezențe feminine în postura de copilot la etape europene – de exemplu Lucia Avram în România în anii ‘70, iar în afara țării Carmen Poenaru și Mihaela Beldie – însă ca pilotaj sau ca echipaj feminin (de exemplu Carmen Berghea/Gabriela de Reu) au existat participări doar în etape naționale și europene care s-au desfășurat pe teritoriul României. 

Prin acest raliu, echipajul feminin face un pas important în automobilism și demonstrează încă o dată că performanța se bazează pe multă muncă, perseverență și curaj:

“La începutul acestui an, o participare europeană era pentru noi doar un obiectiv îndepărtat. Provocarea primei participări europene a venit direct de la colegii bulgari, cărora le mulțumesc pentru invitația de a alerga românește pe probele de la Rally Sliven – cum nimic nu este întâmplător, o propunere venită chiar în anul centenarului.

Căutând prin arhive, ne-am dat seama că o participare românească în această configurație nu a mai existat de aproape 50 de ani, lucru care ne onorează și ne responsabilizează față de generațiile următoare de sportivi care își doresc o carieră în automobilism. Ne dorim să marcăm această nouă etapă a oportunităților pentru femeile din motorsportul românesc și să încurajăm toate fetele și femeile să aibă curaj să își urmeze visul.

Din punct de vedere sportiv, va fi cu siguranță un eveniment deosebit pentru noi, fiind o etapă organizată sub egida FIA, parte a European Rally Trophy. Din motive ce țin de omologarea națională a mașinii de concurs vom puncta doar în campionatul bulgăresc, însă lungimea totală a probelor este cu aproximativ o treime mai mare decât într-un raliu național, ceea ce va însemna un efort în plus atât pentru noi, cât și pentru Sandero. Sunt norocoasă să o am pe Diana alături în postura de copilot la acest raliu, iar gândindu-mă la primele două etape din acest sezon am certitudinea că ne vom ridica la nivelul așteptărilor susținătorilor noștri.” povestește pilotul de raliuri Cristiana Oprea.

Și pentru copilotul Diana Hațegan această participare este o premieră:

“Participarea la Sliven Rally este o nouă provocare pentru mine, pe care am acceptat-o bucuroasă și pentru care sunt foarte entuziasmată. Abia aștept să descoperim probele speciale, să ne bucurăm de atmosfera unei etape europene și să evoluăm alături de noi concurenți. Obiectivul nostru la acest raliu este să creștem ritmul și să ne împingem încă puțin limitele, pentru a obține un rezultat cât mai competitiv.”

Rally Sliven va avea loc în data de 27-29 iulie 2018 pe probele speciale de asfalt din regiunea Sliven, Bulgaria. Poveștile din mașina de curse a echipajului feminin pot fi urmărite pe www.emoticar.ro, pe facebook și pe instagram @crissoprea.

Facebook Comments