Cupa DACIA 2020 era programată să înceapă la finalul lunii aprilie cu Raliul Bucovinei, cu 15 echipaje pe lista preliminară de înscriși. Din păcate trăim vremuri dificile iar pandemia a oprit nu doar desfășurarea competițiilor, cât și demersurile sportivilor de a-și asigura bugetul necesară participării în Campionatul Național de Raliuri. Stăm de vorbă cu o parte dintre piloții care aveau în plan să alerge românește anul acesta, pentru înțelege cum le-a fost afectată rutina de sportiv și care sunt lucrurile pe care le fac pentru a rămâne pe linia de plutire.
- Salut! Se pare că raliurile au luat o pauză nedeterminată care ne-a dat planurile peste cap. Cum te-a afectat pe tine această pandemie din punct de vedere al bugetului, al pregătirii materialului de concurs și al antrenamentului fizic.
Salutări în primul rând și bine v-am regăsit, din punct de vedere al bugetului cred că este rău pentru toți sau mai rău decât era înainte, după caz. Acuma nici voința cuiva de a sponsoriza poate să nu fie îndeajuns, era de așteptat să fie dificil, dar ne străduim să rămânem în joc și să luăm startul odata cu reînceperea competițiilor, lucru pe care trebuie să mărturisesc, îl aștept cu maaare nerăbdare. Îmi lipsește mirosul mașinii de curse, sunetul ei, atmosfera, poziția din scaun, totul! Din punct de vedere al antrenamentului fizic pot spune că nueste așa de rău, m-am ambiționat cu ocazia acestei perioade să fac niște mișcare astfel incât să nu mai stric echlibrul de greutate din mașină sezonul acesta, cu toate că dacă ne uitam la Vlad, tot o sa-l stric :)))
- Cum ți-ai adaptat rutina izolării de acasă?
Sunt o persoană căreia îi place să facă mereu câte ceva, a fost destul de greu, Însă am făcut multe lucruri de care ‘’nu am avut niciciodata timp’’ prin casă. Norocul a făcut să primesc un volan de crăciun și astfel mă ține impreuna cu consola ‘’în priză’’ ca să nu ruginesc de tot, pentru că a trecut deja jumătate de an de când nu am stat în mașina de curse din păcate. Desigur că autodisciplina este foarte importantă in perioada asta, altfel ajungem sa ne culcăm dimineața si sa ne trezim după amiaza :))
- Cum te-au ajutat lecțiile învățate din motorsport să treci mai ușor peste această perioadă?
Cum spuneam, autodisciplina este un lucru foarte important și pot spune vital in motorsport, oricât de amețit ai fi, motorsportulte ajută să te dezolți și te maturizează, e un sport dur din toate punctele de vedere și trebuie să știi să depășești obstacole dacă vrei să continui. Este un citat al ciclistului Lance Armstrong care se potrivește foarte bine: ‘’ Pain is temporary. It may last a minute, or an hour, or a day, but eventually it will subside and something else will take its place. If I quit, however, it will last forever!’’
- Te-a determinat în vreun fel această pandemie să îți schimbi strategia, ca sportiv? Cum ți-ai pregătit revenirea la volanul mașinii de curse, atunci când va fi posibil?
Setea mea de curse este la fel de mare, indiferent de perioada în care lipsesc, trebuie să ne bucurăm la maxim de fiecare secundă petrecută în mașina de curse. Avem un proiect care urmează să fie relansat astfel încât să ne permită să luăm startul odată ce va fi posibil.
- În final, ai cuvântul.
În primul rând trebuie să mulțumesc echipei care și anul acesta îmi este alături, lui Eugen în special, lui Vali și tuturor împreună cu mecanicii care mereu m-au ajutat, părinților mei care indiferent de situație mi-au fost alături și m-au ajutat să urc fiecare treaptă, lui Vlad care a acceptat să vină în dreapta mea din pasiune pentru acest sport și nu în ultimul rând tuturor oamenilor care ne susțin de pe margine și cărora de abea aștept să ‘’am voie’’ să le spun să vină în număr cât mai mare să ne susțină. Până atunci să aibă toți grijă de ei împreună cu toți colegii din campionat și să ne revedem cu toții cu bine cât mai curând.