De neoprit! Raul Badiu a câştigat Cupa Dacia la Tulcea

Share this:

La finalul săptămânii trecute, Raul Badiu şi-a trecut în cont cea de-a treia victorie în Cupa Dacia 2016, câştigând Danube Delta Rally. În urma unei prestaţii excelente, pilotul sibian şi-a mărit avansul în fruntea clasamentului în faţa lui Norbert Maior, cel care a încheiat pe a doua poziţie la Tulcea. Ultima treaptă a podiumului i-a revenit lui Bogdan Talaşman, aceeaşi poziţie fiind ocupată de el şi în clasamentul general al cupei.

Danube Delta Rally a reprezentat cea de-a patra etapă a Campionatului Naţional de Raliuri, marcând finalul primei jumătăţi a sezonului. Desfăşurată pe macadam, runda dobrogeană a programat 11 probe speciale împărţite în două zile de concurs. Cele 7 echipaje înscrise în Cupa Dacia, una dintre cele mai longevive întreceri monomarca din Europa, au avut de parcurs 75,56 km de probă specială în ziua de vineri şi încă 63,38 km în ziua de sâmbătă. Raul Badiu şi Gabriel Lazăr şi-au propus să atace încă din prima zi, câştigând toate cele 4 probe de vineri şi având la finalul zilei un avans de 1 minut şi 17 de secunde în faţa echipajului Norbert Maior / Alina Pop.

“După rezultatul excelent de la Arad, plecam la Tulcea cu încrederea la cote înalte, mai ales că probele de acolo sunt printre preferatele noastre. Am pregătit raliul cu seriozitate maximă încă de la recunoaşteri şi ne-am propus un parcurs cât mai bun, în special în prima zi când probele erau mai potrivite pentru noi spre deosebire de gonetele de sâmbătă. Am început în forţă şi timpii au fost surprinzător de buni atât pe prima buclă cât şi pe a doua, în ciuda unei pene făcute pe Teliţa 2 cu aproximativ 4 km înainte de final şi o jantă îndoită chiar la început pe Cocoşu 2.” a declarat Raul Badiu.

În aceste condiţii, Raul a avut ca scop principal pentru ziua de sâmbătă conservarea avansului. Chiar şi aşa, el a fost cel mai rapid pe 3 din cele 7 probe rămase de disputat, câştigând Cupa Dacia la peste 1 minut şi 40 de secunde în faţa lui Norbert. Mai mult decât atât, Raul Badiu a câştigat la Tulcea şi categoria 2 Roţi Motrice, clasa 9 şi s-a impus în clasamentul juniorilor. Tânărul pilot sibian a avut acest parcurs remarcabil în condiţiile în care participarea la fiecare raliu stă sub semnul întrebării din cauza condiţiilor financiare. La fiecare etapă a Cupei Dacia sunt oferite câte 3 anvelope Michelin de concurs, câte una pentru câştigătorii cupei la general, respectiv la debutanţi, iar una care se trage la sorţi între toţi ceilalţi. Ca dovadă a spiritului sportiv ridicat din Cupa Dacia, toţi concurenţii au decis că a treia anvelopa de la Danube Delta Rally să îi revină lui Raul Badiu.

“După avantajul construit, în ziua a doua am avut un parcurs tactic, finalmente fructificat cu rezultate din nou peste aşteptări. Mă bucură mult rezultatele incredibile pentru o Dacie Logan, însă sunt şi întristat de nivelul tehnic din CNR, anul trecut pe vremea această trebuind să transpir destul de serios într-un performant Clio R3 pentru locurile fruntaşe la general. În orice caz, ne vom păstra picioarele pe pământ şi ne vom lupta în continuare pentru a atinge rezultatele propuse, rezultate realiste, toate acestea pentru a răsplăti încrederea tuturor celor care ne susţin, parteneri, mecanici, familie şi fani. Mulţumesc pe această cale şi colegilor din Cupa Dacia pentru anvelopa oferită, cadou de mare ajutor dată fiind situaţia în care ne aflăm.” a adăugat juniorul echipei Sibiu Racing Team.

La bordul modelului Sandero, Norbert Maior şi Alina Pop şi-au adjudecat victoria pe 3 probe din ziua secundă şi au încheiat raliul pe a doua poziţie a clasamentului, la peste 3 minute în faţa echipajului Bogdan Talaşman / Andrei Mitraşcă. “A fost un raliu frumos, unde am revenit cu drag, după fix un an de la debutul meu în cupă şi în CNR. Ne-am simţit bine în maşină şi am încercat progresiv să ne reintrăm în ritm după micul incident de la Arad. Per ansamblu suntem mulţumiţi de evoluţia noastră şi de rezultatul obţinut aici.” a spus Norbert la finalul întrecerii.

Tot primii 3 clasaţi şi-au împărţit şi punctele suplimentare aduse de power stage. Însă de această dată, Norbert a luat cel mai mare punctaj, câştigând PS10 Eoliene 2. Lui Raul i-au revenit 2 puncte în timp ce Bogdan a obţinut ultimul punct suplimentar pus în joc. De altfel, Bogdan Talaşman a fost şi cel mai rapid pilot al Cupei Dacia pe ultima proba a raliului, superspeciala din Tulcea. După un start de sezon cu abandon la Braşov, Andrei Mitre a avut evoluţii bune în etapele ce au urmat. Avându-l în dreapta sa pe Bogdan Iancu, Andrei a încheiat Danube Delta Rally pe 4, urcând o poziţie în clasamentul general al cupei.

Echipajul Dan Zaharia / Alin Popa a obţinut în premieră victoria în clasamentul debutanţilor din Cupa Dacia. Cei doi i-au devansat pe Radu Luca / Mihai Stanciu şi pe Daniel Rusciuga / Mihăiţă Lăzărescu, celelalte două echipaje de pe podium. “La Tulcea am venit mult mai motivaṭi, având ȋn vedere ghinionul pe care l-am avut la Arad.” ne-a spus Dan Zaharia. “Ne-am simṭit foarte bine pe specialele de viteză, mărind ritmul de la o proba la altă. A doua zi ne-am menṭinut avansul, terminând pe locul 1 la debutanṭi Cupa Dacia ṣi locul 2 debutanṭi general. Iar pe proba Eoliene, proba preferată din cea de-a doua zi am forṭat ṣi am câṣtigat power stage-ul la debutanṭi. Mulṭumim ȋntregii echipe tehnice, maṣina rulând superb pe tot parcursul raliului. Felicitări tuturor concurenṭilor, ne vedem la Bacău!” a adăugat tânărul debutant.

Este de menţionat că toate echipajele aflate la startul întrecerii au trecut linia de finish, dovedind încă o dată fiabilitatea materialelor de concurs. Următoarea etapă a Cupei Dacia este Raliul Moldovei Moineşti şi se va desfaura în 1-2 iulie.

În 2016 Cupa DACIA are ca partener VIAROM iar parteneri tehnici sunt MICHELIN, ORECA, PILOT, MIVAL CLASS, TCM TURBO si SIXT.

Clasament Cupa DACIA la Danube Delta Rally:

  1. R. Badiu / G. Lazăr
  2. N. Maior / A. Pop
  3. B. Talaşman / A. Mitraşcă
  4. A. Mitre / B. Iancu
  5. D. Zaharia / A. Popa (Locul I debutanţi)
  6. R. Luca / M. Stanciu (Locul II debutanţi)
  7. D. Rusciuga / M. Lăzărescu (Locul III debutanţi)

Clasament general Cupa DACIA 2016 după 4 etape:

  1. R. Badiu / G. Lazăr 119p
  2. N. Maior / A. Pop 83p
  3. B. Talaşman / A. Mitraşcă 73p
  4. A. Mitre / B. Iancu 54p
  5. R. Luca / M. Stanciu 49p (Locul I debutanţi)
  6. D. Rusciuga / M. Lăzărescu 46p (Locul II debutanţi)
  7. D. Zaharia / A. Popa 38p (Locul III debutanţi)
  8. A. Girtofan / D. Vraja 37p
  9. V. Ivan / D. Gheorghe 15p
  10. C. Oprea / D. Haţegan 14p
  11. J. Tatu / E. Rotaru 12p
  12. I. Mihuț / R. Magdaș 4p

 

* Se acorda 4p bonus pentru participare

Facebook Comments