Raliul Harghitei, un final „en fanfare” pentru Raul Badiu în Cupa DACIA 2016

Share this:

Weekend-ul ce tocmai a trecut s-a disputat cea de-a opta și ultima etapă a Cupei DACIA 2016, Raliul Perla Harghitei. Prin simpla prezență la start, Raul Badiu a acumulat punctele necesare asigurării titlului de Campion al ediției cu numărul 10 a Cupei DACIA. Vicecampion este Norbert Maior, iar poziția a treia îi revine lui Bogdan Talașman.

Și de această dată echipajele Cupei DACIA au reprezentat un sfert din totalul concurenților înscriși în Campionatul Național de Raliuri. Din prima zi a raliului, vineri 7 octombrie, Raul Badiu s-a impus confortabil în fruntea clasamentului, câștigând primele trei probe la volanul „bătrânului” Logan 1.6 MPi. A patra probă, Superspeciala Arpad Dietrich ținută chiar în orașul Odorheiul Secuiesc, a fost câștigată de Norbert Maior, care încheie ziua în urma lui Raul la 26.9 secunde. După o evoluție spectaculoasă la doar a doua participare cu noul Sandero, Mihnea Mureșan ocupa la finalul primei zile al treilea loc în clasamentul Cupei DACIA. Aceeași configurație s-a păstrat până la final, pe podiumul clasamentului general al raliului.

Ziua a doua a raliului a fost mult mai solicitantă, atât din punct de vedere al strategiei, cât și al efortului depus de sportivi. Cu 8 probe de disputat și peste 320 de km de parcurs, dintre care 94 de km de probă specială, concurenții au fost nevoiți să aleagă cu precauție anvelopele de concurs, condițiile meteo fiind imprevizibile.

Prima probă a zilei și cea mai lungă a raliului, PS5 Bucin de 28,84 km, a adus și primul abandon, echipajul I. Mihuț/R. Gurămultă ieșind în decor fără a mai putea continua. Cunoscută în trecut sub numele de „Praid”, această probă de viteză a fost câștigată de echipajul Norbert Maior/Alina Pop, Raul Badiu/Gabriel Lazăr revenind însă și câștigând următoarele 5 probe, Power Stage-ul și, în final, Raliul Harghitei.

„După un sezon excelent la bordul Daciei Logan și clasamentele deja stabilite, pe plan personal Raliul Harghitei reprezenta un raliu doar de palmares pentru mine și Gabi. Însă motivația principală pentru care am facut un efort suplimentar să ne aliniem la start a reprezentat lupta în clasamentul echipelor, unde, împreuna cu Sibiu Racing, speram să adjudecăm titlul de campioni. Chiar dacă aparent circumstantele erau de așa natura astfel încat să nu fiu nevoit să merg pentru victorie, eu și Gabi ne-am concentrat maxim și am tratat cursa la fel ca și celelalte raliuri, respectiv cu maximă seriozitate. Condițiile au fost destul de dificile, vreme schimbătoare, probe noi și înșelatoare, iar noi, din varii motive, nu am fost întotdeauna echipați cu anvelopele ideale pentru condițiile date. Asta ne-a solicitat suplimentar, însă în cele din urma am reușit să avem un parcurs fără greșeli și la un ritm ridicat, suficient încât să ne ajute și în câștigarea acestui raliu la Cupa DACIA. Suntem cu atât mai fericiți acum la final de sezon, fiindcă plecăm cu cu un dezavantaj net în ceea ce privește materialul de concurs și bugetul disponibil, însă cu sprijinul celor care au avut încredere în noi și cu o evoluție rapidă și consistentă, am reusit eventul. 5 titluri într-un an!” a declarat Raul Badiu.

Bogdan Talașman, copilotat de Andrei Mitrașcă, nu au reușit să urce pe podium la finalul raliului, terminând doar pe locul 5. „Raliul Harghitei în noua configurație este unul foarte interesant, cu probe rapide, tehnice, cu aderențe schimbătoare și cu surprize la tot pasul. Din păcate eu nu am reușit să-mi găsesc ritmul pe aceste probe, am greșit mult și nu am avut rezultatul dorit. Dar, privind înapoi, am avut un sezon foarte bun, în care ne-am atins obiectivele. Vreau să mulțumesc partenerilor mei din acest an, Primăria Buftea, Miras Internațional, Taverna Studioului, Soudal, BCR si Omniasig. Ne vedem pe probe în 2017, mai rapizi si mai hotărâți!” a declarat Bogdan Talașman.

Astfel, echipajul BCR Rally Team a pierdut lupta pentru locul II în clasamentul de final de an, fiind devansați cu doar 4 puncte de Norbert Maior/Alina Pop.

„Suntem foarte fericiți cu tot ce a însemnat Harghita Rally 2016 pentru noi. O cursa dificilă din cauza condițiilor meteo, pe care a trebuit să o gestionăm foarte bine și să stăm departe de eventuale probleme. Am avut un ritm constant, cu momente bune pe alocuri și pot spune că suntem foarte bucuroși cu ce am realizat aici: Împreuna cu echipa, în urma rezultatului sportiv de pe probe, am reușit să ne îndeplinim obiectivul, iar noi în cupa am avansat o poziție în clasamentul final , trecând pe locul  secund în competiția monomarca. În final vreau să-l felicit pe Raul, câștigatorul din acest an, pentru ritmul impus în cupa!” a declarat Norbert Maior.

După ce s-a departajat semnificativ în fruntea debutanților, Mihnea Mureșan a ocupat primul loc pe podiumul acestei categorii la finalul raliului. Ieșeanul Dan Zaharia, după ce s-a confruntat cu probleme de motor, a terminat raliul pe locul II și și-a asigurat titlul de campion Debutant al Cupei DACIA 2016. Andrei Gîrtofan încheie Raliul Harghitei pe locul III la debutanți Cupa DACIA.

“Harghita Rally 2016, un raliu frumos, tehnic, unde am avut parte de condiṭii dificile, datorită vremii schimbătoare, dar ȋn acelaṣi timp o cursă la care veneam să progresez alături de Sebi, ȋncercând să-mi duc strategia de acasă până la capăt. Din păcate, am fost chinuiṭi de problemele tehnice chiar din prima zi, la sistemul de frânare unde spre sfârṣitul zilei ne-am confruntat ṣi cu probleme la motor, cea din urmă persistând până la final, maṣina refuzând să fie ȋn “minṭile ei”, cu un deficit de putere de 30%. Ȋmi găseam cu greu concentrarea, iar singurele probe unde puteam recupera secundele pierdute au fost cele la vale, unde lipsa de putere a maṣinii era simṭită mai puṭin. Sunt fericit la final de sezon, că am putut avea ṣansa să progresez ȋn ultimele etape alături de Sergiu ṣi Sebi Itu, cărora le mulṭumesc din suflet, reuṣind datorită lor să-mi ȋmbunătăṭesc tehnicile de pilotaj, “să car mai multă viteză pe probe” ṣi să obṭin cele mai bune rezultate la final de campionat. Cu 7 etape participate din 8 mă bucur că am avut un an de debut foarte bun, unde am reuṣit să urc la fiecare final de raliu pe podium, fără să bifez nici un abandon, iar la final de campionat cea mai mare bucurie a fost câṣtigarea titlului de Debutant al anului ṣi al Cupei Dacia Debutanṭi, oferindu-i astfel tatălui meu cel mai frumos cadou de ziua lui la finalul Raliului Harghitei. Mulṭumesc din tot sufletul tatălui meu ṣi tuturor partenerilor ṣi susṭinătorilor care au contribuit la participarea noastră!” a declarat Dan Zaharia.

„Primul contact cu probele de asfalt în noua mașina a fost o surpriza placuta pentru mine. După ce pe macadamul de la Iași m-am simțit foarte bine, nereușind însă să terminăm raliul, a fost important să avem un rezultat cât mai bun la Harghita, ultimul raliu din acest sezon. Sunt bucuros că am reușit acest lucru fără să ne asumam prea multe riscuri și asta îmi dă un plus de încredere pentru sezonul viitor. Trebuie să menționez că am rămas impresionat de performanța anvelopelor Michelin în toate condițiile dificile impuse de probele speciale din acest weekend. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut, atât în mod direct, cât și de pe margine și aștept să ne revedem în 2017!” a declarat Mihnea Mureșan.

„Sunt foarte fericit în urma rezultatului de la Raliul Harghitei, un loc 3 la debutanți. A fost un raliu frumos cu probe tehnice, unde am pilotat cu drag. Mă bucur că am ajuns cu bine la final de sezon, iar pentru la anul vom aborda situația altfel, pregătindu-ne mai mult și, cine știe, poate vom veni cu un nou material de concurs. Vreau să-i multumesc copilotului meu, Doru Vraja, pentru profesionalismul de care a dat dovada în tot acest timp, dar și pentru curajul de a se urca în dreapta unui debutant de 20 de ani. Mulțumesc încă odată tatălui meu pentru tot efortul depus pentru participarea mea la curse, mulțumesc familiei în general pentru toata susținerea, dar și prietenilor care ne-au urmarit și încurajat.” a declarat Andrei Gîrtofan.

Daniel Rusciuga a terminat Raliul Harghitei pe locul IV în clasamentul debutanților, însă încheie campionatul pe locul II în clasamentul Debutanți de la finalul anului, urmat de Andrei Gîrtofan.

Clasamentul Cupei DACIA la Raliul Perla Harghitei 2016:

  1. R. Badiu / G. Lazăr
  2. N. Maior / A. Pop
  3. M. Mureșan / A. Hicea (Locul I debutanţi)
  4. A. Mitre / B. Iancu
  5. B. Talaşman / A. Mitraşcă
  6. V. Ivan / D. Gheorghe
  7. D. Zaharia / S. Itu (Locul II debutanţi)
  8. A. Gîrtofan / D. Vraja (Locul III debutanţi)
  9. D. Rusciuga / M. Lăzărescu

Abandonuri:

I. Mihuț / R. Gurămultă

Podium General Cupa DACIA 2016

  1. Raul Badiu / Gabriel Lazăr 202 p
  2. Norbert Maior / Alina Pop 155 p
  3. Bogdan Talașman / Andrei Mitrașcă 151 p

Podium Debutanți Cupa DACIA 2016

  1. Dan Zaharia / S. Itu 185 p
  2. Daniel Rusciuga / Mihăiță Lăzărescu 154 p
  3. Andrei Gîrtofan / Doru Vraja 142 p
Facebook Comments