Cupa Dacia 2022: Victor Supuran câștigă în Bucovina, dar Sebastian Scîrlet își consolidează poziția de lider

Victor Supuran câștigă în Bucovina, dar Sebastian Scîrlet își consolidează poziția de lider

Share this:

Victor Supuran câștigă în Bucovina, dar Sebastian Scîrlet își consolidează poziția de lider în clasamentul general al Cupei Dacia 2022.

Etapa a 4-a a Cupei Dacia, Raliul Bucovinei a fost totodată și cea de-a patra etapă derulată pe asfalt, înaintea unei serii de trei etape de macadam.

În cele două zile de concurs, cele șase echipaje înscrise în Cupa Dacia au avut de parcurs de 10 probe de clasament însumând 122,7km, dintr-un total de 345km.

Dintre cei șase concurenți înscriși, din păcate doar cinci au luat efectiv startul după ce Mircea Cirșan (Dacia Logan) –  supriza plăcută a primelor trei etape și pretendent la podium în fiecare raliu până acum –  a abandonat la shakedown ca urmare a unei ieșiri în decor.

Suprize în prima zi

Prima zi de concurs care a însumat patru probe speciale, dintre care trei pe PS „Pojorâta” și o o Super Specială desfășurată în centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc a venit și cu primele surprize.

Proba Pojorâta, probabil una dintre cele mai spectaculoase din întreg campionatul, desfășurată pe o porțiune de 9,3km, în urcare, a celebrului drum Transrarău a fost parcursă de concurenții Cupei Dacia pe asfalt ud.

Cupa Dacia 2022 - Raliul Bucovinei
Cupa Dacia 2022 – Raliul Bucovinei. Sebastian Scârlet

În condiții dificile, cu ploaie și ceață pe alocuri, a strălucit însă Teodor Dănilă care a câștigat toate cele trei treceri, în timp ce favoritul Victor Supuran, deranjat de o problemă tehnică de natură electrică, se alfa după trei PS-uri pe poziția a cincea la mai mult de 50s de lider.

Cu o evoluție constantă și fără excese, Sebastian Scîrlet se plasa în urma liderului, urmat de Răzvan Ungureanu pe poziția a treia.

De altfel, atât Ungureanu cât și Cimpoeșu au dovedit un pilotaj de calitate și competitivitate în aceste condiții dificile.

Ziua se încheia cu o tresărire de orgoliu a lui Supuran care câștiga proba super specială din oraș. Rezultatul nu schimba însă ierarhia, Dănilă, Scîrlet și Ungureanu ocupând primele trei locuri la finalul primei zile.

Surpizele primei zile au fost ritmul bun al lui Dănilă și în oglindă, ritmul slab al lui Supuran.” George Grigorescu, organizatorul Cupei Dacia.

Ziua secundă: Supuran revine în prim plan

În ziua a doua, Supuran și-a reintrat în ritmul de câștigător al Cupei Dacia 2021 – și cunoscând foarte bine și raliul – ca și Dănilă și Scîrlet – și condus ostilitățile. De partea cealaltă, liderul primei zile Dănilă, a căzut foarte mult datorită utilizării unor anvelope uzate, rezultat al unui buget mai modest. Practic acestea s-au degradat extrem de mult după ce a parcurs cu ele trei probe speciale, pierderea de timp scoțându-l din lupta pentru podium.

Ca și în 2021, se concurează pe anvelope marca Hankook de competiție, cu două compoziții soft și medium. În prima zi, majorotatea a optat pentru varianta soft (de ploaie – un flanc mai moale) în timp ce pentru ziua a doua „vedete” au fost pneurile slick de compoziție medium.

Scîrlet a avut și el probleme generate de pierderea presiunii turbo  – conductă de aer fisurată – problemă pe care a remediat-o abia după ultimul service – înaintea urltimelor două probe speciale pe care le-a și câștigat destul de clar.

Finalul raliului a subliniat încă odată tehnica și viteza lui Scîrlet, atribute care nu au fost suficiente să-l bată pe Supuran.

A fost însă un duel demn de Cupa Dacia între cei doi, pe ultimele două probe speciale, practic două treceri pe aceeași probă „Paltinu 2 și 3” (probă ce a fost pracursă în total de trei ori), a treia trecere fiind Power Stage.

Practic Scîrlet i-a administrat lui Supuran 11,7s pe Paltinu 2, respectiv 7,3 în Power Stage, dar insuficient pentru a detrona din fruntea clasamentului etapei un pilot care are acum maturitatea de a ști cum să gestioneze un avantaj.

Se confirmă potențialul pilotului de doar 17 ani Sebastian Scîrlet originar din Moinești – Bacău. Dănilă își afrimă din ce în ce mai puternic pretențiile la podium fiind într-o vizibilă creștere de formă, în ciuda bugetului foarte restâns, iar Supuran a învățat să-și valorifice experiența”. George Grigorescu

Până în luna septembrie, când se va desfășura Raliul Clujului duelurile din Cupa Dacia se vor derula pe macdam începând cu Raliul Sibiului etapă pentru care organizatorul acordă un  bonus de start de 8 puncte.

Cupa Dacia 2022 - Raliul Bucovinei
Cupa Dacia 2022 – Raliul Bucovinei. Foto: Attila Szabo și Alex Florea

Cupa Dacia Etapa a 4-a Raliul Bucovinei – Clasament General

LOC ECHIPAJ MAȘINA TIMP DIF
1 V. Supuran/ M. Supuran Dacia Sandero 01:22:33,4 00:00,0
2 S. Scîrlet/ E. Zamfirache Dacia Sandero 01:22:39,6 + 06,2
3 S. Cimpoeșu/ O.Bostan Dacia Sandero 01:23:35,8 +1:02,4
4 I.Dănilă/ P. Fus Dacia Sandero 01:23:47,8 +1:14,4
5 R. Ungureanu/ E. Olteanu Dacia Sandero 01:24:20,1

(1:00)

+1:46,7

 

Clasament Cupa Dacia Etapa 4 Raliul Bucovinei

Loc Echipaj Mașină Puncte Power Stage Bonus Total Etapă
1 V. Supuran/ M. Supuran Dacia Sandero 30 4 4 38
2 S.Scîrleț/ E. Zamfirache Dacia Sandero 24 5 4 33
3 S. Cimpoeșu/ O. Bostan Dacia Sandero 21 1 4 26
4 I.Dănilă/ P.Fus Dacia Sandero 19 2 4 25
5 R. Ungureanu/ E. Olteanu Dacia Sandero 17 3 4 24
6 M. Crișan/

V. Valenaș

Dacia Logan 0 0 4 4

 

CUPA Dacia – Casament General după 4 etape

  1. Scîrlet 123 puncte
  2. Dănilă 94 puncte
  3. Supuran 89 puncte
  4. Crișan 67 puncte
  5. Ungureanu 50 puncte
  6. Cimpoeșu 49 puncte
  7. Ghigolea 47 puncte
  8. Gugu 27 puncte
  9. Popescu 19 puncte
Facebook Comments